Fietsvariant Via Coriovallum

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging op de fiets? Wil je de historische en natuurlijke schoonheid van Zuid-Limburg ontdekken? Dan is de Via Coriovallum fietsroute iets voor jou!
De Via Coriovallum is een pelgrimsroute die is gebaseerd op de oude Romeinse wegen die Heerlen (Coriovallum) verbond met Tongeren (Atuatuca Tungrorum) in België. De route laat je kennismaken met het rijke Romeinse erfgoed, historische pelgrimswegen, schilderachtige landschappen en de gastvrije steden en dorpen van deze regio.
De fietsroute bestaat uit vijf trajecten die samen 110 kilometer lang zijn. Wil je iets minder kilometers dan kun je de route ook inkorten. De ingekorte versie is 90 kilometer lang. Je kunt de route in één of meerdere dagen afleggen, afhankelijk van je eigen tempo en voorkeur. Maak er een korte vakantie van.

De trajecten zijn:

 1. Heerlen-Spaubeek over Munstergeleen ca.25,4 km,
  1b. Heerlen-Spaubeek ca.15,6 km
 2. Spaubeek-Houthem ca.12,6 km
 3. Houthem-Mamelis ca.21,5 km
 4. Mamelis-Heerlen over Kerkrade ca.29 km
  4b. Mamelis-Heerlen ca. 21,1 km
 5. Heerlen-Houthem ca. 19,7 km


Maar je kunt ook zelf een korter rondje samenstellen.
Voor elk traject kun je een routebeschrijving onderaan deze pagina downloaden. Hierin staat een uitgebreide- en een korte beschrijving in één download.
De GPX tracks fiets voor je GPS apparaat of smartphone kun je hier downloaden. Ook is er informatie over de een aantal bezienswaardigheden die je tegenkomt.

En met een pelgrimspaspoort, te bestellen op www.viacoriovallum.nl , kun overnachten in de pelgrimsrefugio Gerlach in Houthem maar ook kun je pelgrimvriendelijk slapen in Natuurvriendenhuis Eikhold in Heerlen of in de refugio van Kasteel Terborgh in Schinnen.

De Via Coriovallum fietsroute is een unieke manier om Zuid-Limburg te beleven. Het is een route vol verrassingen, ontdekkingen, inspiratie en rust. Waar wacht je nog op? Pak je fiets en ga op avontuur en maak er een mini vakantie van.

Routebeschrijvingen

 • traject Heerlen Spaubeek over Munstergeleen

*traject Heerlen-Spaubeek ingekort

 • traject Spaubeek-Houthem
 • traject Houthem-Mamelis
 • traject Mamelis-Heerlen over Kerkrade

*traject Mamelis-Heerlen ingekort

 • traject Heerlen-Houthem