Fietsroute

Fietsen door het prachtige heuvelland van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een unieke regio in Nederland, waar je kunt genieten van het glooiende landschap, de bourgondische cultuur en de grensoverschrijdende charme. Fietsen is een van de beste manieren om deze streek te ontdekken, want je komt langs pittoreske dorpjes, historische kastelen, prachtige flora en fauna en adembenemende vergezichten. In dit artikel stellen we je een fietsroute van 90-110 km voor, die je langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg brengt.

De Route

De fietsroute van 110 km is een combinatie van 5 trajecten met 2 kortere varianten. Je kunt de route starten in Heerlen, het vroegere Coriovallum en het idyllische hart van Parkstad, maar ook in Valkenburg-Houthem, het middelpunt van het Heuvelland. De route is geschikt fietsers, elektrische fietsers en mountainbikers met mooie klimmetjes en bijbehorende afdalingen. En je wordt beloond met prachtige uitzichten over het landschap, een stukje buitenland in Nederland. Een klein stukje gaat ook door Duitsland. Je kunt de routebeschrijvingen met kaarten, de GPX tracks en meer informatie downloaden op deze website. En fietsen met een pelgrimspaspoort kan je nog diverse voordelen bieden.

Hartje Heuvelland

De Via Coriovallum neemt je 110 km mee door het typische Limburgse landschap. Je fietst over smalle weggetjes, soms oude Romeinse wegen, langs vakwerkhuizen en kastelen, door weilanden en bossen, door het Geleenbeekdal, langs de Geul en over de hoogvlakten. Onderweg kom je ook langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de Abdij van Rolduc in Kerkrade, de Pater Karel kapel in Munstergeleen, Château Gerlach in Houthem, het klooster van Wittem, en het stadje Valkenburg. Je kunt ook een pauze nemen in een van de gezellige cafés of restaurants, waar je kunt proeven van de lokale lekkernijen zoals vlaai, zuurvlees en Limburgse kaas. De route eindigt in Houthem-St Gerlach maar je kunt stoppen waar je wilt.

De trajecten zijn

  • Heerlen-Spaubeek over Munstergeleen
    • Spaubeek-Houthem kortere variant
  • Heerlen-Spaubeek
  • Houthem-Mamelis
  • Mamelis- Kerkrade-Heerlen
    • Mamelis-Heerlen kortere variant
  • Heerlen-Houthem