Nieuws en reacties

Meander Zorggroep ontdekt de Via Coriovallum. Najaar 2023

Een uitgebreid interview met Peter Schunck en Jan Lautenslager over pelgrimeren en de Via Coriovallum in Magazine MENS. Lees het hele artikel.

Fietsvariant van de Via Coriovallum

Het Genootschap van St. Jacob heeft een artikel over de Via Coriovallum op de fiets geplaatst in de Nieuwsbrief Ultreia van augustus 2023. Lees het artikel hier

Topjaar 2022 in Santiago

2022 is een topjaar geweest. Niet eerder zijn er zoveel mensen aangekomen in Santiago de Compostella. In totaal hebben 438.323 pelgrims een Compostella ontvangen. Door corona is het 2 jaar lang een stuk rustiger geweest maar het vorige topjaar, 2019, is met ca 90.000 overschreden.

2 daagse Pelgrimstocht 7 en 8 mei 2022

Corona heeft op veel momenten en op veel plaatsen roet in het eten gegooid. Zo ook bij de 2 daagse pelgrimswandeling van het Broederschap van St Jacobus de Meerdere uit Roermond. Maar eindelijk , na 2 jaar uitstel, was het op 7 mei 2022 zover een grote groep pelgrims heeft, met als startplaats  Munster-Geleen en Spaubeek, 2 dagen lang uitstekend vermaakt op de Via Coriovallum. Een pelgrimsmenu bij de Brasserie Twee Gezusters in Heerlen en heerlijk geslapen in het Natuurvriendenhuis in Heerlen. “s Avonds was er een muzikaal programma dat werd opgeluisterd door koor BeauGeste en de bekende Heerlense dialectzanger Paul van Loo.

Opening Via Coriovallum door wethouder Jordy Clemens

De officiële openstelling van de Via Coriovallum werd, eveneens met 2 jaar vertraging, verricht door Wethouder Cultuur van de Gemeente Heerlen, de heer Jordy Clemens. Hij onthulde een 15 miljoen jaar oude fosiel van een Jacobsschelp. We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend. Bekijk ook de bijgaande video.

Openstelling door Jordy Clemens

“In balans op weg” 5 dagen op de Via Coriovallum

10 juni 2021
Op de website van Mieke Schrieks van ”In Balans op Weg” staat een verslag met mooie foto’s van de 5 daagse wandeltocht over de Via Coriovallum. Volg haar want ze komt zeker nog terug.

Pelgrimspaspoort Via Coriovallum

26 mei 2021
Het pelgrimspaspoort, dat speciaal is ontworpen voor de Via Coriovallum, is nu ook tijdens de openingstijden te verkrijgen bij de receptie van de St. Gerlachkerk in Houthem. De afhaal prijs is € 4,00

Heerlense pelgrims bedenken Limburgse springplank naar Santiago de Compostela

23 april 2021
lees verder en download het onderstaande bericht.

Lockdown blijft grotendeels van kracht

15 maart 2021 
Musea,  monumenten, kerken, horeca  ed. zijn grotendeels  gesloten voor publiek. En daarmee ook onze stempelposten en dat zal nog duren tot tenminste 30 maart a.s. Maar we hebben goede hoop dat de regels daarna zullen versoepelen. Nog even volhouden dus.

Caminootjes of Rondwandelingen

1 maart 2021
De naam zegt het al, een wandeling op de Via Coriovallum en dan weer terugkomen bij het startpunt. Met behulp van de routebeschrijving  wandel je op je gemak door de mooiste gebieden van Zuid Limburg.
Behalve de routebeschrijving tref je tevens een duidelijk kaartje aan met ingetekende route.  Je kunt kiezen uit afstanden van 5 tot 15 km met onderweg genoeg bankjes en bijna altijd een terrasje. Gewoon lekker even je hoofd leegmaken. De routebeschrijvingen zijn te downloaden vanaf deze website.

Oprichting stichting Via Coriovallum

11 november 2020

De groei van de activiteiten is groter dan verwacht en daardoor ook de behoefte aan een professionele structuur. Een rechtspersoon maakt het makkelijker, afspraken te maken met bedrijven, overheden,  instellingen en personen en om inkomen te vergaren uit subsidies, sponsorgelden en donaties.
Het hoofddoel van de Stichting Via Coriovallum is het bevorderen, ontwikkelen en organiseren van wandelingen, fietstochten en andere activiteiten voor pelgrimeren, bezinning, onthaasten en zelfreflectie.
De Stichting hoopt met haar activiteiten een bijdrage te leveren tot wat meer onthaasting in de samenleving en een fijne ontsnapping aan de dagelijkse sleur.

Amateur beeldend kunstenaar schenkt pelgrimsplaquettes

23 oktober 2020

Willem Lenoire, ook een pelgrim, maakte en schonk voor de verfraaiing van de Via Coriovallum twee in hardsteen uitgehouwen plaquettes, waarvan een met een Ierse zegenbede. Deze plaquette heeft een plaats gekregen bij de ingang van de toren van de Pancratiuskerk te Heerlen. Willem wenst hiermee iedere pelgrim evenveel voorspoed zoals hij die op zijn tocht naar Santiago de Compostela heeft ondervonden. Voor de tweede plaquette wordt nog een plaatsje gezocht. Wij zijn vanzelf-sprekend verrast en blij dat, nog voor de officiële ingebruikname, de Via Coriovallum zo enthousiast wordt ontvangen. Bedankt voor de mooie verrassing. Een andere plaquette van Willem, geheten “Si Dieu le veut j’arriverai”, hangt bij de ingang van de refugio te Houthem Sint Gerlach, gelegen aan de Via Coriovallum.

Informatiepunt en natuurtransferium Voerendaal

7 september 2020

Nu zijn het nog hoge bergen met mergelkleurig zand maar bij de Kunradersteengroeve in Voerendaal wordt gewerkt aan een informatiepunt en natuurtransferium. Op relatief korte termijn kunnen hier de wandelaars van de Via Coriovallum picknicken en een stempel krijgen in het pelgrimspaspoort. En met hier wordt de zeebodem van 67 miljoen jaar geleden bedoeld. 
De diepe kuil die er nu ligt is een tijdelijke speeltuin voor geologen. Het is spannend om hier te  pionieren want iedere steen kan antwoorden geven. Stenen worden minutieus onderzocht en zijn een bron van informatie. De één millimeter grote mosdiertjes hebben zich erin verstopt. “Het lijkt een beetje op koraal, maar is het niet”.
De planning is dat het informatiepunt rond de jaarwisseling 2020-2021 klaar is en dan loopt de Via Coriovallum er dwars doorheen.

Coronavirus en overnachten
4 juni 2020

In verband met het coronavirus is overnachten in de kloosters in Wittem en Mamelis en in de pelgrimsrefugio in Houthem-St Gerlach op dit moment niet mogelijk. Raadpleeg de betreffende websites.

De moed zit er weer in!
15 mei 2020

De openstelling van de via Coriovallum was gepland op 2 en 3 mei 2020. Eind februari waren er al 50 aanmeldingen binnen en slaapplaatsen gereserveerd in het Natuurvriendenhuis in Heerlen. Een feestelijke openingsavond in de kapel van de Twee Gezusters in het Luciushof in Heerlen zou worden opgeluisterd door het koor Beau Geste uit Heerlen samen met Paul van Loo, zanger en schrijver van Limburgse dialectliedjes. En de openingshandeling, het onthullen van een 15 miljoen jaar oude fossiel van een St. Jacobsschelp, zou worden gedaan door de wethouder van cultuur, Jordy Clemens.

Helaas alles moest worden geannuleerd door de Coronapandemie. Natuurlijk een grote teleurstelling maar de moed zit er weer in.

Medio april hebben we de draad weer opgepakt en zijn we verder gegaan met de voorbereidingen voor de openstelling.. Alle routes zijn uitgezet, de website is in ontwikkeling, routebeschrijvingen zijn al te downloaden en de eerste wandelaars hebben we al gespot. Overnachten in de kloosters en pelgrimsrefugio is er nog niet bij maar hotelletjes nabij de route zijn wel geopend.

De feestelijke openstelling is nu gepland in het weekend van 1 en 2 mei 2021 maar dan kunnen we misschien gelijktijdig de 1000ste wandelaar huldigen..