Via Coriovallum routebeschrijvingen

Of je nu een pelgrim bent op zoek naar spirituele verdieping, een stiltewandeling of als wandelaar gewoon wilt genieten van de natuur, de Via Coriovallum biedt een onvergetelijke ervaring. Stap uit je dagelijkse routine en laat je betoveren door dit stukje Limburgse geschiedenis. Bergen en dalen kom je nergens in Nederland zoveel tegen als in Zuid Limburg. ook ideaal dus om te oefenen voor je pelgrimstocht naar Santiago de Compostela of Rome of andere lange afstand wandelingen. Ook kun je je wandeluitrusting goed uit testen.
Het startpunt is Heerlen dat in de Romeinse tijd Coriovallum heette maar ook op de andere plaatsen en dorpjes langs de route kan dit avontuur beginnen. Bestel een Via Coriovallum pelgrimspaspoort , geniet van de voordelen en verzamel de bijzondere stempels.
Laten we eens kijken naar wat deze route te bieden heeft.

Romeinse mijlpaal in Houthem

De wandelroute bestaat uit 5 hoofdtrajecten, 2 kortere varianten en een variant door het Imstenraderbos in Heerlen. Alle trajecten zijn in beide richtingen beschreven en die kun je hieronder kunt downloaden.

Wandelroutebeschrijvingen

  • Straatnamen tussen haakjes zijn niet altijd zichtbaar of aanwezig
  • Ter ondersteuning zijn er soms Via Coriovallum stickers aangebracht
  • Heb je opmerkingen over de routebeschrijving zoals onduidelijkheden of suggesties voor verbetering, je helpt ons als je die met het contactformulier doorgeeft

terug naar Op pad

De trajecten en beschrijvingen

1. *Heerlen-Munstergeleen-Spaubeek*: Begin je reis hier, laat je verrassen en wandel langs de oevers van de prachtige Geleenbeek, over het glooiende landschap en door de prachtige bossen.
De korte 1c en 1d variant snijdt Munstergeleen af.

1a. Heerlen-Munstergeleen-Spaubeek

1b. Spaubeek-Munstergeleen-Heerlen


1c. Heerlen-Spaubeek korte variant


1d. Spaubeek-Heerlen korte variant

2. *Spaubeek-Houthem*: Wandel over het Plateau van Schimmert en over de holle wegen die zijn ontstaan door de natuurlijke erosie. Het gebied is een golvende laagvlakte waar in de Middeleeuwen wijnbouw is bedreven.

2a. Spaubeek-Houthem


2b. Houthem-Spaubeek

3. *Houthem-Mamelis*: Dit traject voert je door schilderachtige dorpjes door groene valleien en langs historische monumenten. Boven op het plateau van Margraten ligt het grootste hamsterreservaat van Limburg. Geniet van uitzichten op de omliggende heuvels.

3a. Houthem-Mamelis


3b. Mamelis-Houthem

4. *Mamelis-Kerkrade-Heerlen*: Loop over en door een groot ondergronds museum op de hoogvlakte van Bocholtz, door een stukje Duitsland, een mijnsteenberg en verken het Romeinse kwartier in Heerlen.
De korte variant 4c. en 4d variant snijdt Kerkrade af.

4a. Mamelis-Kerkrade-Heerlen


4b. Heerlen-Kerkrade-Mamelis


4c. Mamelis-Heerlen korte variant


4d. Heerlen-Mamelis korte variant


4e. Imstenraderbos variant Mamelis-Heerlen


4f. Imstenraderbos variant Heerlen-Mamelis


5. *Heerlen-Houthem*: Sluit je reis af met een laatste etappe door het Limburgse landschap met wijngaarden, heuvels, langs de Geul en bewonder het beekdallandschap, een ruig en gevarieerd terrein dat dankzij begrazing met Galloway-runderen en Konikpaarden is ontstaan.

5a. Heerlen-Houthem

5b. Houthem-Heerlen