Informatie voor de wandelaars

Informatie

Alle informatie en het gebruik daarvan is gratis maar een kleine donatie wordt wel op prijs gesteld. Je kunt je donatie overmaken naar bankrekeningnummer NL51 RABO 0362 2832 73 t.n.v. Stichting Coriovallum  in Heerlen.  

Routebeschrijving pelgrimsroutes

Voor de pelgrimsroute is de beschrijving zeer eenvoudig opgezet  met de volgende informatie, aanwijzingen en symbolen. In deze beschrijving vind je :

*een routekaartje met ingetekende route van het traject;
*De afstanden in de beschrijvingen zijn afgerond op 100 meter;
*Als een straatnaam tussen haakjes staat dan is meestal een straatnaambord niet zichtbaar maar in Google maps kun je met je mobieltje de straatnaam terugvinden;
*Op de website www.viacoriovallum.nl kun je een lijst met stempelpunten, GPX tracks en meer informatie downloaden. Houd er rekening mee dat niet alle stempelposten altijd geopend zijn!
*Langs de route zijn Via Coriovallum stickers geplakt. Deze dienen alleen te ondersteuning van de routebeschrijving. Je kunt er dus niet op blindvaren;
* Lees in de routebeschrijving  van traject Simpelveld -Heerlen het gedeelte over het Imstenraderbos extra zorgvuldig. In dit bos zie je witte, gele en rode paaltjes. Deze paaltjes zijn in de routebeschrijving ook vermeld om het traject te verduidelijken. Het is een erg mooi gedeelte maar je moet wel extra goed de beschrijving volgen.

Stickers

Langs de Via Coriovallum zijn een aantal stickers geplakt zoals hiernaast afgebeeld. Deze zijn uitsluitend ter ondersteuning van de routebeschrijving. Alleen op de stickers kun je dus niet lopen maar je ziet eraan dat je nog op het goede pad bent.
De Via Coriovallum gaat deels over het bestaande Jacobspad en over de Via Belgica. Soms kan dit verwarrend zijn. Let daarom op de sticker met Via Coriovallum erop en vergeet de andere stickers en bordjes. Dit is vooral op het traject Houthem-Spaubeek en Houthem-Vijlen waar de pelgrimsweg tegengesteld loopt.

QR codes van de bezienswaardigheden

  • een uitgebreide lijst met bezienswaardigheden vind je onder de knop ”mooi om te zien”, scan de code en je krijgt uitgebreide informatie;

Kaartje met het hoogteprofiel

Op de schaalverdeling van dit kaartje kun je de hoogteverschillen zien van het traject.

Routebeschrijving “caminootjes of rondjes”

“Caminootjes” zijn 5 tot 15 km lang. De routebeschrijving van deze rondjes is te downloaden en geeft een beschrijving van de looproute en daarbij een gedetailleerde kaart. Er staat ook bij hoe lang de route is en waar je kunt starten. De cijfers op de kaart corresponderen met de cijfers in de beschrijving. In de buurt van het startpunt kun je parkeren.

Stempelkaart of pelgrimspaspoort

Alle informatie over het pelgrimspaspoort, ook wel credential genoemd, vind je onder de knop pelgrimspaspoort.

GPX tracks

Een GPS, een mobiele telefoon of een GPS horloge is erg handig om mee te wandelen of te fietsen want je vindt er gemakkelijk de weg mee. Van alle wandelingen is een track in GPX formaat te downloaden voor op je GPS apparaat. Voor de mobile telefoon gebruiken veel van onze wandelaars de wandelapp Komoot of OsmAnd. Wij horen daar goede berichten over.

Vertrouw echter nooit alleen op een GPS (in de vorm van een horloge, telefoon of mobiel apparaat), omdat ze allemaal worden beperkt door de levensduur van de batterij en de beschikbaarheid van het GPS signaal. Neem ook altijd de routebeschrijving mee.

Trajecten pelgrimswandelingen

Bekijk vooraf aan je vertrek alle trajecten van de Via Coriovallum en maak een planning. Bekijk welk traject je wilt lopen, wat je wilt zien, waar pauzeplaatsen zijn, waar je kunt eten of drinken maar neem altijd iets te eten en drinken mee. Ook belangrijk is hoe je er komt of weer terug komt. Er is langs of vlakbij de Via Coriovallum voldoende openbaar vervoer beschikbaar. Kijk ook even naar het weerbericht.

Wil je 5 dagen achtereen wandelen, begin dan in Heerlen.

Loop je eigen weg

Iedereen loopt zijn eigen weg, in z’n eigen tempo en met een uitrusting waar je je goed bij voelt. Oriënteer je goed en test je uitrusting zelf uit op de Via Coriovallum. Luister naar adviezen van anderen maar trek je eigen plan, individueel of met je partner waarmee je de tocht wilt ondernemen.
Wat je allemaal meeneemt in je rugzak moet ook worden gedragen. De rugzak moet goed zijn ingesteld en lekker zitten. Gemakkelijk zittende kleding, stevige schoenen die je al hebt ingelopen, wind- en waterdichte kleding en een hoedje of pet. Ga of laat je eens goed adviseren bij Caminocomfort

Openbaar vervoer

Langs of vlakbij de Via Coriovallum zijn voldoende treinstations en bushaltes. 9292 reist met je mee, Klik hier voor informatie.

Honden

Wat is het toch heerlijk om samen met je loslopende viervoeter te wandelen door moeder natuur! Maar sommige stukken zijn verboden terrein om je hond los te laten lopen. Op delen van de Via Coriovallum moeten honden zijn aangelijnd. Loslopende honden kunnen grote onrust bij het wild en vee veroorzaken. Vooral door het jagen kunnen honden schade veroorzaken die op hun eigenaar(s) wordt verhaald. En als je blijft slapen, informeer dan eerst of je hond ook welkom is.

Overnachting

Neem van te voren contact op met het overnachtingsadres en bedenk daarbij dat je je moet kunnen legitimeren.

Aansprakelijkheid

De route voert over openbare, of voor de wandelaar opengestelde, wegen en paden. De gebruiker van de Via Coriovallum doet dit geheel op eigen risico. En kunnen geen rechten worden ontleend tegenover derden.