Trajectinformatie.

Deze pagina wordt geactualiseerd

Korte informatie per traject

Hieronder lees je een korte informatie per traject. Een uitgebreidere  toeristische beschrijving vind je onder de rubriek  “Route informatie” en “Mooi om te zien”.

De afstanden in de routebeschrijvingen zijn afgerond op 100 meter;
Er staan straatnamen genoemd in deze beschrijvingen maar zie je geen straatnaambord kijk dan met je mobieltje in Google maps;
Alle trajecten van de Via Coriovallum zijn bestickerd. De stickers dienen slechts ter ondersteuning van de beschrijvingen;
Een lijst met stempelposten voor je pelgrimspaspoort vind je onder de knop “Extra informatie”.

Traject Spaubeek-Heerlen

Oliemolendervoetpad

In Spaubeek sluit dit traject van de Via Coriovallum aan bij het Oliemolendervoetpad op het Jacobspad dat uit de richting Sittard komt. Hier gaan we vóór het hekje naar links.
Degenen die bij treinstation Spaubeek starten, kunnen met de stoptrein komen. Ook de auto kan bij het station worden geparkeerd. We lopen daarna door het bos langs de Annakapel naar het startpunt van de Via Coriovallum en gaan, na het hekje van het Oliemolendervoetpad naar rechts.
Wie in Nuth of Hoensbroek wilt beginnen of stoppen, kan de trein of de bus nemen want de Via Coriovallum loopt bijna langs het treinstation in Nuth en de bushalte voor Kasteel Hoensbroek. langs de Mijnsteenberg en de Caumerbeek bereiken we Heerlen. Langs het Hofje van St. Antonius en het Lange Jan park gaan we dwars door het Maankwartier naar de St. Pancratiuskerk in het centrum.

Traject Heerlen-Houthem

Dit traject begint bij de St. Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen. Het startpunt is goed bereikbaar met de trein of met de bus.  Vanaf het station zie je de kerk, een paar honderd meter verder, liggen. We lopen door het Romeins kwartier en de Romeinse mijlpaal naar het Thermenmuseum met de 2000 jaar oude restanten van een Romeins badhuis. Je komt langs het Natuurvriendenhuis net buiten het centrum van Heerlen. De meerdaagse wandelaars kunnen hier overnachten. In Voerendaal-Kunrade loop je langs een infopunt en natuurtransferium bij de Kunradersteengroeve. We gaan door Winthagen en Klimmen. Je kunt met de stoptrein naar Ransdaal en daar de route oppikken. Langs De Kluis komen we aan in Valkenburg. Hier en in Houthem is ook een treinstation. Bij Chateau Gerlach in Houthem kan in de pelgrimsrefugio worden geslapen. Je moet dan wel een pelgrimspaspoort hebben.

Traject Houthem-Mamelis

Bij Chateau Gerlach in Houthem beginnen we aan dit traject. Het startpunt ligt weer niet ver van het treinstation Houthem af. Door de prachtige tui van het Chateau lopen we Natuurgebied Ingendael in  waar de Geul doorheen slingert. We klauteren omhoog en komen door Vilt en Sibbe. Over het Plateau van Margraten en de Dolsberg komen we aan in Gulpen. Langs dit traject vind je bushaltes in Sibbe en Scheulder aan de route en in Gulpen loop je langs het busstation.  Loop even binnen in Pelgrimsoord Klooster Wittem  voor een kaarsje op te steken of een stempel te halen voor in je pelgrimspaspoort.  Voor het klooster staan ook bushaltes en nabij het eindpunt van de route heb je bushaltes in Vijlen en Mamelis. Even lijkt het of we op weg zijn naar Rome. In Mamelis is een stempelpost in de Abdij St Benedictusberg.

Traject Mamelis-Heerlen

Dit traject begint in Mamelis waar ook op de provinciale weg N-278 een bushalte is. Hier zie je  de Abdij St. Benedictusberg liggen waar mannelijke pelgrims kunnen slapen. We gaan omhoog naar het plateau van Bocholtz waar de Romeinse villa Vlengendaal en een Romeinse sarcofaag zijn opgegraven. In Bocholtz en Simpelveld is weer  een bushalte. De moeite waard is om het Museum de Schat van Simpelveld te bezoeken. De Via Coriovallum loopt er langs. Vlak voor Heerlen kom je door het Imstenraderbos.  Lees hier goed de route beschrijving en let op de stickers en paaltjes. Je komt bij Boscafe La Diligence waar je even uit kunt rusten en een stempel krijgt. Ik komt uit bij Parc Imstenrade, voor de Heerlenaren de Vroegere vroedvrouwenschool. Even later loop je door het Aambos naar de St. Pancratiuskerk in Heerlen.

terug omhoog naar Op pad